Hírek
Felhívások/Tájékoztatók
Európai parlamenti képviselők választása 2019.
Önkormányzati választás 2019.

Polgármesteri köszöntő
Képviselő-testület
Nemzetiségi önkormányzatok
Előterjesztések
Jegyzőkönyvek/határozatok
Rendeletek

Felépítés, elérhetőség
Ügyintézés

Közérdekű adatok
Címek, elérhetőségek, dokumentumok
Bocskai Várkastély (Vármúzeum) Nyitvatartási ideje
Bocskai Várkastély (Vármúzeum) Belépő Díjak
Nagykereki Községi Könyvtár Nyitvatartási ideje
Történelmi betekintés
Történelmi betekintés képekben
Településrendezési terv, HÉSZ

Bemutatkozás
Civil szervezetek
Térkép
Galéria
Linkek
e-magyarország pont
Intézze önkormányzati ügyeit elektronikusan.

Önkormányzati ügyek. Mindenkinek. Bárhonnan.

Fáklya Alapítvány

1. A Nagykereki Fáklya Alapítvány nevében köszöntök mindenkit. Kiss Hajnalka vagyok az alapítvány kuratóriumi tagja. Néhány gondolatban szeretném ismertetni a Fáklya Alapítvány történetét, céljait, működését.

2. a.) Az Alapítvány Nagykerekiben működik.

b.) A község határ menti település, a Bihari sík kistájon fekszik, a Sebes-Körös hordalékkúpján.
A megye legrégebbi települései közé tartozik, egyházi dokumentumok szerint a XII. században már bizonyosan létezett.

c.) A községnek két műemléke van, az egyik a Bocskai várkastély, amely a megye egyik legjelentősebb műemléke.

d.) A másik a református templom, amely a település középpontjában helyezkedik el.

e.) A vasútvonalon Nagykereki végállomás, melynek épülete jelenleg kihasználatlan.

f.) A község a Bihari Sík Tájvédelmi Körzet része, gazdag növény és állatvilággal, szikes pusztájával.

Ezeket a sajátosságokat mind figyelembe vettük céljaink meghatározásánál.

3. a.) Nézzük röviden a Fáklya Alapítvány történetét.

b.) 1998-ban a Vörös Éva református lelkész által szervezett női körben született meg az ötlet, hogy egy ilyen múltú, nem mindennapos értékekkel rendelkező települést fel kell ébreszteni „csipkerózsika” álmából.

c.) 1999-ben Dr. Tamás András és Dr. Krizsai János alapítók segítségével létrejött az alapítvány. A kezdeti lelkesedés sajnos alábbhagyott és egy ideig az alapítvány vegetált.

d.) 2003-ban a kuratóriumi tagok egy része lemondott, így új, fiatal, tagok kerültek be a kuratóriumba. Elindítottunk néhány, azóta már hagyománnyá vált tevékenységet.

e.) 2008-ban új lendületet vettünk. Úgy gondoltuk az eddigi tevékenységeinkkel nem merítettük ki lehetőségeinket. Új ötleteket kerestünk. Felmerültek kérdések az alapítvány szervezésével, működtetésével, hatékonyságának növelésével kapcsolatban is. Részt vettünk a Bihar Közösségeiért Alapítvány által szervezett helyzetfelmérésen, majd egyik kuratóriumi tagunk és egy pártoló tag, az azt követő képzésen, ahol sok információt, ismeretet kaptunk, melyek segítenek, hogy új terveink eljuthassanak a megvalósulásig, hogy alapítványunk hatékonyabban működhessen, s hogy lelkesedésünk sokáig kitartson.

4. Céljainkról, tevékenységeinkről röviden: Az alapítvány támogatja, tagjai rendszeresen részt vesznek az Önkormányzat által évenként megrendezésre kerülő falunapon.

5. A közösségünkben élő fiatalokat - főleg a HH és HHH gyerekeket- segítjük, hogy táborokban, kirándulásokon vehessenek részt, megismerve hazánk tájait, nevezetességeit. Segítjük - lehetőségeinkhez mérten- a fiatalok versenyekre jutását. Legutóbb egy általános iskolai tanuló utazását támogattuk Országos Kazinczy versenyre, ahol Kazinczy érmes lett.

6. A hagyományok felelevenítését, ápolását egyaránt fontosnak tartjuk kulturális és közösségi szempontjából egyaránt. Az elmúlt évben 4 héten át Adventi programot szerveztünk a helyi Általános Iskolában, pedagógusok bevonásával. Szeretnénk a jövőben, más jeles napokhoz kapcsolódva is, hasonló programokat biztosítani a gyerekek számára.

7. Nem csak a gyerekek körében tartjuk fontosnak a közösségépítést. Tavaly beindítottuk felnőtt kézimunkaszakkörünket, melyre heti rendszerességgel várjuk a kézimunkázni szerető, illetve az azt megtanulni vágyók embereket.

8. Ebben az évben is megrendezzük helyi, nyári kézműves táborunkat, ahol a falu gyerekeinek biztosítunk egyhetes kézműves programot augusztusban. Terveink között szerepelt és ebben az évben megvalósításra is kerül egy 4 napos fafaragó tábor lebonyolítása július elején.

9. A Tiszántúli Református Családok Egyesületével közösen szerveztünk az elmúlt időszakban 3 előadást, melyre neves embereket hívtunk meg egy-egy témában.

10. És még kiemelnék néhányat terveinkből: Fontosnak tartjuk műemlékeink védelmét, hisz olyan műemlékek vannak településünkön, melyek megőrzése fontos feladat. Ilyen többek között a képen látható Bihari kapu, a Bocskai Várkastély, vagy falunk szülöttének K. Nagy Sándornak állított emlékmű.

11. Az Önkormányzattól használatra kapott épület nagytermében, falumúzeumot tervezünk létrehozni, melyhez a kiállítandó tárgyak nagy része már összegyűjtésre került.

12. Mivel Nagykereki a Bihari Tájvédelmi Körzet része, ezért kiemelt feladatunk természeti környezetünk megismerése, megismertetése, megóvása. Ezen célok megvalósítása érdekében „Barangolás a természetben” címmel természetjáró program beindítását tervezzük.

13. Nagykereki a vasúti útvonalon jelenleg végállomás. A vasútállomás épületének üresen álló termébe egy vasúttörténeti kiállítás szervezését tervezzük.

14. Szociális tevékenységeink keretei között első lépésként szeretnénk az újszülötteket és a 80 éves, illetve idősebb lakosokat köszönteni születésnapjukon. Ehhez a gyűjtőmunkát már elvégeztük.

15. Úgy vélem röviden sikerült bepillantást nyújtanunk tevékenységeinkbe, terveinkbe. Úgy érezzük ideje tenni településünkért, az itt élő emberekért. Ezért is döntöttünk úgy, hogy felébresztjük ezt az évekig alvó alapítványt. Az ehhez nyújtott segítséget ez úton is köszönjük a Bihar Közösségeiért Alapítványnak és a Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott programnak.

16. A Fáklya Alapítvány nevében köszönöm figyelmüket!
(c) 2011. Nagykereki Község Önkormányzata - Minden jog fenntartva! OldaltérképJogi nyilatkozatCookie kezelésImpresszum